Hoe breed moet de opening zijn tussen de inschuifkachel en de muur? - Keuken ziener (2023)

Ervoor zorgen dat u rekening houdt met de juiste afstand tussen uw apparaten, is essentieel wanneer u een keuken verbouwt. Het hebben van de aanbevolen ruimte tussen uw fornuis en uw muren is van cruciaal belang om de beste veilige werkwijzen te garanderen en de stroom van de keuken op het hoogst mogelijke niveau te laten functioneren. Als de kachel die u overweegt een inschuifmodel is, hoeveel ruimte moet er dan zijn tussen het apparaat en de muur? We hebben talloze sites voor het verbeteren van uw huis onderzocht, zodat we u de beste antwoorden en uitleg konden geven.

De aanbevolen afstand tussen een inschuifkachel en een zijwand is minimaal vijftien centimeter. Er moet ook een opening van minstens 2,5 cm zijn tussen de achterkant van de inschuifeenheid en de achterwand. Aan weerszijden van de kookplaat wordt een landingsgebied van minimaal twaalf tot vijftien inch aanbevolen.

Nu we weten wat de aanbevolen afstand is tussen een inschuifkachel en een muur, gaan we uitgebreid uitleggen waarom dit nodig is. Je vraagt ​​je misschien ook af hoe je de opening tussen de kachel en de achterwand het beste kunt overbruggen of hoeveel ruimte je nodig hebt voor dit apparaat. Lees verder in dit bericht om de antwoorden op deze vragen en meer te krijgen.

Hoe breed moet de opening zijn tussen de inschuifkachel en de muur? - Keuken ziener (1)

Waarom zou je zoveel ruimte nodig hebben?

Aanbevelingen voor afstanden bestaan ​​niet voor niets. Hieronder behandelen we vier van de belangrijkste redenen waarom u uw kachel op de juiste afstand van de muren moet plaatsen en waarom er een overloop nodig is.

Ventilatie

Uw inschuifkachel heeft wat ademruimte nodig. Hiervoor wordt een ruimte van minimaal 2,5 cm aanbevolen tussen de achterkant van het apparaat en de achterwand. Deze afstand zorgt er ook voor dat er voldoende ruimte is voor het elektriciteitssnoer of de gasleiding.

Brandveiligheid

De afstand tussen de kookplaat en de dichtstbijzijnde zijwanden is behoorlijk belangrijk. Je wilt tenslotte geen hoge vlam binnen een centimeter van je behang, toch?

Als u een minimale afstand van vijftien centimeter aanhoudt tussen de kookplaat en de zijwand, zorgt u ervoor dat zelfs de meest intense hitte die van de bovenkant van uw fornuis komt, u niet in gevaar brengt.

Hoe breed moet de opening zijn tussen de inschuifkachel en de muur? - Keuken ziener (2)

Brandwonden en morsen voorkomen

De aanrechtruimte aan weerszijden van uw kookplaat wordt de overloop genoemd. Experts raden aan dat je aan de ene kant minstens vijftien centimeter landing hebt en aan de andere kant minimaal twaalf centimeter.

Waarom deze hoeveelheid ruimte? Heb je ooit een pan of koekenpan snel van een brander moeten halen? Dat is een deel van waar het landingsgebied voor is. In plaats van rond te klauteren en naar een ruimte te rennen die groot genoeg is voor je roodgloeiende pan, heb je een gebied direct naast je kookplaat. Hierdoor worden morsen en brandwonden tot een absoluut minimum beperkt.

Het andere voordeel van een overloop is de hoeveelheid direct beschikbare opslagruimte voor keukengerei, kruiden en andere dingen die je bij de hand wilt hebben tijdens het koken of bereiden.

Je zijwanden schoon houden

De hitte die van je potten en pannen komt, neemt wat residu met zich mee dat zich graag op een nabijgelegen oppervlak zou willen nestelen. Door uw muren op een aanbevolen minimale afstand te houden, blijven ze veel schoner. Deze afstand voorkomt dat vet en vuil zich op uw muren ophopen en verkort de schoonmaaktijd aanzienlijk.

Hoe breed moet de opening zijn tussen de inschuifkachel en de muur? - Keuken ziener (3)

Hoe overbrug je een opening tussen de kachel en de muur?

Zoals we eerder in dit bericht vermeldden, laat een inschuifbereik een merkbare opening tussen de bovenkant van het kookoppervlak en de achterwand. Hoe dek je dit af?

Als u uw kasten en toonbanken op maat laat maken, laat uw aannemer een strook van de toonbank achter waar de kachel op zijn plaats wordt geschoven. Deze methode om dit gat op te vullen geeft een naadloos uiterlijk en is cosmetisch het meest aantrekkelijk.

Maar voor degenen die geen maatwerk krijgen, hebben ze gewoon pech? Gelukkig zijn er dingen die fornuisverlengers worden genoemd. Deze zijn gemaakt van vinyl of roestvrij staal en kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd om deze lelijke opening tussen de kachel en de achterwand op te vullen.

We hebben deze stevige kookplaatverlenger kunnen vinden. Dit lichtgewicht apparaat is gemaakt van duurzaam aluminium en is eenvoudig te installeren en schoon te maken.

Hoe breed moet de opening zijn tussen de inschuifkachel en de muur? - Keuken ziener (4)Hoe breed moet de opening zijn tussen de inschuifkachel en de muur? - Keuken ziener (5)

Klik hier om deze kookplaatvergroter op Amazon te bekijken.

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een inschuifbereik?

Hoe breed moet de opening zijn tussen de inschuifkachel en de muur? - Keuken ziener (6)

Kachels zijn er in veel verschillende maten. Gelukkig is de overgrote meerderheid van de modellen gebouwd volgens een standaardformaat. Dit voorkomt een hoop giswerk en meten wanneer u een oud apparaat moet vervangen. Maar als je zelf een keuken verbouwt, wil je waarschijnlijk weten hoeveel ruimte je nodig hebt voor een inschuifbereik. Hoeveel ruimte is er nodig?

Het standaard inschuifbereik zal zesendertig centimeter hoog zijn, wat de standaardhoogte is van werkbladen in woonkeukens. De inschuifmodellen zijn dertig centimeter breed en vierentwintig centimeter diep.

Zorg ervoor dat je een opening hebt die groot genoeg is om het bereik nauwelijks in te laten glijden. Een bereik van dertig inch breed zou het beste zijn om aan beide kanten een vrije ruimte van ongeveer een achtste inch te hebben.

Wat de diepte betreft, hoeft u zich niet veel zorgen te maken. Zoals we eerder in dit bericht hebben besproken, zijn inschuifkachels bedoeld om minder diep te zijn dan je kasten, zodat er een kleine opening is achter dit apparaat en de achterwand.

Heeft een inschuifbereik een aanrechtblad nodig?

Hoe breed moet de opening zijn tussen de inschuifkachel en de muur? - Keuken ziener (7)

Inschuifbereiken hebben niet per se een echt aanrechtblad erachter nodig, maar je zou echt iets moeten hebben om die opening tussen het werkblad en de kachel op te vullen. De toonbank erachter laten uitschuiven is fijn als je iets op maat laat bouwen, maar die luxe hebben we allemaal niet.

We hebben het eerder in dit bericht gehad over het aanschaffen van een kachelverlenger om dit gat te dichten. Als je deze opening laat zoals ze is, loop je het risico dat etenswaren of keukengerei achter het inschuifbereik vallen. Hierdoor moet je het apparaat eruit halen om erachter schoon te maken en daar heeft niemand tijd voor.

Wat is het voordeel van een inschuifbereik?

Je hebt verschillende opties als het gaat om soorten reeksen. Naast inschuifmodellen kunt u ook denken aan vrijstaande series of inbouwmodellen. Dus wat zijn de voordelen van een slide-in?

Inschuifbereiken zijn gebouwd om op te gaan in uw kasten en werkbladen. In tegenstelling tot een vrijstaand fornuis zit er geen bedieningspaneel achterin, boven de kookplaat. Bij een eerste blik in een keuken met een inschuifbereik merk je misschien niet eens dat dit apparaat in de kamer staat.

Het andere voordeel is dat dit type perfect geschikt is voor keukeneilanden. Vrijstaande fornuizen werken niet in dit soort keukenontwerp, en drop-in-modellen zullen veel maatwerk vergen. Daarom zijn inschuifbereiken in deze situatie verreweg de meest populaire keuze.

Hoe breed moet de opening zijn tussen de inschuifkachel en de muur? - Keuken ziener (8)Hoe breed moet de opening zijn tussen de inschuifkachel en de muur? - Keuken ziener (9)

Dit RVS model werkt op aardgas en geeft je keuken een strakke uitstraling.

Klik hier om dit inschuifbare gasfornuis van Frigidaire op Amazon te bekijken.

Hoe breed moet de opening zijn tussen de inschuifkachel en de muur? - Keuken ziener (10)

Ter afsluiting

Om veiligheidsredenen is het essentieel om ervoor te zorgen dat u de juiste hoeveelheid tussenruimte heeft voor uw inschuifkachel. Afgezien van het verminderen van brandrisico's, maakt de ruimte voor landingsgebieden het veel gemakkelijker om maaltijden te bereiden en heb je ruimte om snel een hete pot of pan van de branders van het fornuis te halen. En hoewel er andere soorten fornuizen zijn die u voor uw keuken kunt krijgen, blijven inschuifhaarden populair vanwege hun cosmetische aantrekkingskracht.

Als je dit bericht over inschuifkachels nuttig vond, denken we dat je de volgende berichten over keukenapparatuur informatief zult vinden:

Een broodrooster schoonmaken [6 stappen]

Mijn koelkast met vriezer is koud, maar de koelkast is warm - wat te doen?

KitchenAid-vaatwasser stopt halverwege de cyclus; Wat moeten we doen?

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated: 19/08/2023

Views: 5575

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.