Hoe u uw kookplaat schoonmaakt: tips voor het verwijderen van vet en spatten (2023)

Heb je het eten van vorige week nog op je kookplaat gespat? Maak je geen zorgen - hier is hoe je in een mum van tijd van die grove smurrie af kunt komen.

Onze redacteuren en experts selecteren elk product dat we aanbieden met de hand. We kunnen een commissie verdienen over uw aankopen.

We zijn er allemaal eerder geweest. We koken het avondeten op het fornuis en plotseling kookt er iets over of spettert het overal. Dit soort rotzooi gebeurt in de keuken, maar als er niet goed voor wordt gezorgd, kunnen ze onhygiënische (en gênante) aanslag op je kookplaat veroorzaken. Het is essentieel om te weten hoe je huishoudelijke apparaten zoals die van jou schoonmaaktmagnetron,oven, en kookplaat omdat je ze zo vaak gebruikt. De kookplaat is echter vooral belangrijk, omdat het nalaten om hem schoon te maken ernstige problemen kan veroorzaken - en mensen zullen het ook zeker merken als hij vies is. Hier leest u hoe u uw stoptop effectief kunt schoonmaken en snel van die lelijke rommel af kunt komen.

Waarom is het belangrijk om je kookplaat schoon te maken?

U moet uw kookplaat schoonmaken, want het is een gebied met veel verkeer en spetters. "Het schoonmaken van uw kookplaat is belangrijk omdat het een deel van uw keuken is dat het meest vatbaar is voor vet, voedselresten en ophoping van bacteriën", zegt Johnny Pallares, eigenaar van De La Rosa House Cleaning.

Het is ook belangrijk omdesinfecterenuw kookplaat, vooral als u kookt met items zoals rauwe kip. Als u uw kookplaat niet schoonmaakt, kunt u de bacteriën en ziektekiemen verspreiden die afkomstig zijn van de items waarmee u kookt. Door je kookplaat schoon te maken, wordt je keuken schoner en verklein je de kans dat iemand ziek wordt. Het is gênant om onverwacht gezelschap te hebben en je rommelige kookplaat te zien, dus wees voorbereid om snel te schrobben en weethoe maak je je keuken snel schoon.

Wat gebeurt er als u uw kookplaat niet schoonmaakt?

Als u uw kookplaat niet schoonmaakt, zullen zich voedsel en olie ophopen op het oppervlak. Hoe langer die opbouw zit, hoe moeilijker het zal zijn om onderweg schoon te maken. Bovendien kan deze opbouw onaangename vlekken op uw kookplaat achterlaten. "Elke keer dat u uw kookplaat gebruikt om te koken, beginnen zich kleine hoeveelheden voedsel, olie, vuil en roet op te hopen en vlekken te vormen", zegt Cyrus Bedwyr, specialist in ovenreiniging bij Fantastic Services. "Na verloop van tijd zullen deze vlekken behoorlijk opvallen." Als je het niet weethoe vlekken te verwijderenzoals deze kunnen ze gemakkelijk een doorn in het oog worden.

U kunt uw kookplaat ook beschadigen en de levensduur verkorten door hem niet schoon te maken. "Afhankelijk van het type fornuis dat u heeft, kan vet zich ophopen rond de spoelen en branders als u uw kookplaat niet regelmatig schoonmaakt, wat de levensduur van uw apparaat kan beïnvloeden", zegt Leanna Staph, Chief Operating Officer van The Cleaning Authority, legt uit. De gemiddelde levensduur van huishoudelijke apparaten varieert, maar één ding is zeker: je wilt je kookplaat zo lang mogelijk goed laten werken, en door hem schoon te maken gaat hij langer mee.

Pallares voegt eraan toe dat het niet schoonmaken van je kookplaat ook brandgevaarlijk kan zijn. “Een kookplaat met grote hoeveelheden voedsel en vetophoping kan ervoor zorgen dat etensresten verbranden en kan eenkeuken brand.”

Hoe vaak moet je je kookplaat schoonmaken?

Hoe vaak u uw kookplaat moet schoonmaken, hangt af van hoe vaak u hem gebruikt. "Iemand die één keer per week kookt, hoeft het misschien maar één keer per maand schoon te maken", legt Pallares uit. "Echter, een gezin van vier personen dat vijf tot zeven dagen per week kookt, moet hun kookplaat minstens één keer per week schoonmaken."

Als je je zorgen maakt over vet en voedsel dat zich ophoopt op je kookplaat, kun je altijd een snelle schoonmaakbeurt doen na elk gebruik. Zorg ervoor dat de kookplaat is afgekoeld voordat u hem afveegt.

Hoe maak je een glazen kookplaat schoon

Weten hoe je je kookplaat moet schoonmaken is essentieel, vooral als je een glazen kookplaat hebt. Bedwyr zegt dat de volgende procedure een geweldige manier is om je glazen kookplaat te laten glanzen.

Wat je nodig hebt:

 • Een kom
 • Microfiber handdoek (groot genoeg voor de hele kookplaat)
 • Niet-schurend schuursponsje
 • Afwasmiddel
 • Natriumcarbonaat

Als je die materialen eenmaal hebt, moet je het volgende doen:

 1. Wacht tot je glazen kookplaat koud is - maak nooit schoon op een hete kookplaat.
 2. Vul een kom met warm tot heet water en voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Meng goed tot je een schuimend mengsel overhoudt.
 3. Dompel een geheel ondermicrovezel handdoekin het mengsel; wacht tot het verzadigd is.
 4. Voeg een dikke laag baking soda toe aan je glazen kookplaat.
 5. Haal de handdoek uit het sopje en wring hem uit. Leg het vervolgens op de baking soda en laat het ongeveer 30 minuten intrekken.
 6. Zodra de tijd om is, schrobt u de kookplaat in een cirkelvormige beweging met behulp van de niet-schurende schrobspons.
 7. Gebruik een schone, droge microvezeldoek om achtergebleven water of bakpoederresten van de kookplaat te verwijderen.
 8. Wees extra voorzichtig bij het gebruik van de niet-schurende schuurspons, want je wilt geen krassen op het glas achterlaten.

Hoe u uw kookplaat schoonmaakt: tips voor het verwijderen van vet en spatten (1)O_Lypa/Getty Images

Hoe maak je een gasfornuis schoon

Als je een ... hebtgasfornuis, raadt Staph het volgende proces aan om het goed te reinigen.

Wat je nodig hebt:

 • Lap
 • Niet-schurende spons
 • Afwasmiddel
 • Natriumcarbonaat
 • Azijn

Als je alles hebt, moet je het volgende doen:

 1. Zorg ervoor dat de kookplaat is afgekoeld en uitgeschakeld voordat u hem schoonmaakt.
 2. Veeg de kookplaat af met een vochtige doek.
 3. Was het hele oppervlak met aniet-schurende sponsen afwasmiddel.
 4. Als het oppervlak te vettig is, gebruik dan een 1:2 mengsel van zuiveringszout en azijn en laat het intrekken voordat u het wegveegt. Je kunt dezelfde tactiek gebruiken op de branders.
 5. Droog de kookplaat af met een schone doek en plaats de branderkoppen terug.

Al dat vuil en vet is weg voordat je het weet!

Hoe een elektrische kookplaat schoon te maken

Als je moetmaak je elektrische kookplaat schoon(vergeet de spoelen niet!), zegt Bedwyr dat de volgende schoonmaakroutine ervoor zorgt dat je kookplaat er zo goed als nieuw uitziet.

Wat je nodig hebt:

 • Reinigingsdoek
 • Afwasmiddel
 • Natriumcarbonaat

Zodra u de materialen heeft, moet u het volgende doen:

 1. Zorg ervoor dat de kookplaat volledig is afgekoeld en is uitgeschakeld voordat u begint met schoonmaken.
 2. Doe een beetje afwasmiddel op een vochtige doek en veeg daarmee het vuil van de spoelen.
 3. Maak voor hardnekkig vuil een reinigingspasta van zuiveringszout en warm water.
 4. Wrijf de zuiveringszoutpasta over de hardnekkige vlekken en laat het ongeveer 30 minuten intrekken.
 5. Gebruik een natte doek om de pasta en het vuil weg te schrobben.
 6. Droog de kookplaat af met een schone, droge doek.
 7. Laat de kookplaat volledig drogen voordat je hem weer aanzet.

Dingen die je niet zou moeten gebruiken om je kookplaat schoon te maken

Schoonmaakexperts raden aan om bij het schoonmaken van je kookplaat weg te blijven van schoonmaakproducten die een grote hoeveelheid chemicaliën bevatten. "Blijf bij natuurlijke producten", zegt Staph. "Zuiveringszout is effectief in het wegeten van vastzittend voedsel en vlekken."

Bedwyr zegt om het gebruik van schrobsponsjes en staalwol te vermijden bij het schoonmaken van een glazen kookplaat, omdat deze krassen op het oppervlak en diepe spleten in het glasoppervlak kunnen achterlaten.

Zo houd je je kookplaat schoon

Consistentie is de sleutel als het gaat om het schoonhouden van uw kookplaat. "Een snelle dagelijkse schoonmaak helpt een lange weg om een ​​gelukkige en gezonde keuken te behouden", zegt Pallares. “Ik raad ook aan om de randen van je fornuis te controleren en daar schoon te maken. Dit gebied wordt vaak overgeslagen en oud voedsel en vet kunnen zich daar gemakkelijk ophopen.” Hij raadt ook aan om uw oven eens in de drie maanden schoon te maken om hem schoon te houden en soepel te laten werken.

Als je een puinhoop op je kookplaat ziet, veeg het dan zo snel mogelijk weg. Het bespaart je later wat schoonmaakgedoe en het zorgt ervoor dat je keuken er netjes uitziet. P.S.: als je op zoek bent naar een krachtige reiniger, kijk dan eensHet roze spul. Het is een totale game-wisselaar!

bronnen:

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated: 10/10/2023

Views: 5879

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.