Xbox Series X review: Een next-gen krachtpatser (2023)

Lezers zoals u helpen Pocket-lint. Wanneer u een aankoop doet via links op onze site, kunnen wij een affiliate commissie verdienen. Meer lezen.

In tegenstelling tot de meeste andere technologieën die kiezen voor iteratieve upgrades per jaar, is gaming meestal een relatief statisch genre. Consolegeneraties blijven zes tot zeven jaar hangen voordat ze volledig worden vervangen, met misschien een of twee kleine hardware-updates en softwareverfijningen in de tussentijd.

POCKET-LINT VIDEO OF THE DAY

SCROLL TO CONTINUE WITH CONTENT

 • Xbox Series X vs PS5: strijd van de krachtpatsers

Daarom is er over het algemeen een enorme ophef als er een nieuwe generatie komt. Niet alleen brengt ze steevast meer grafische betrouwbaarheid en vooruitgang in de hardware, ze verscheurt ook traditioneel het kopieerboek en drukt op de reset-knop.

Maar dat geldt niet voor deze generatie. Hoewel de Xbox Series een echte technologische sprong voorwaarts betekent met het soort specificaties dat je normaal gesproken in een topklasse gaming-pc aantreft, staat hij ook stevig in het bestaande Xbox-ecosysteem en begint hij dus meteen met toegang tot duizenden compatibele games, waarvan vele geoptimaliseerd en verbeterd zijn dankzij de innerlijke tovenarij van de console.

Maar betekent dat als je al een Xbox One-bezitter bent, dat de Xbox Series X een duidelijk gebrek aan initiële wow-factor heeft? Misschien, maar als toekomstgerichte console vermoeden we dat hij spelers nog wel een tijdje in vervoering zal brengen.

Onze snelle mening

De Xbox Series X is ongetwijfeld een indrukwekkende spelcomputer. We durven zelfs te stellen dat het nauwelijks een spelcomputer is in de traditionele zin van het woord. Het is een gaming PC, met een bijbehorend uiterlijk, maar voor een fractie van de prijs.

Die toekomstbestendige kracht is de investering meer dan waard. Als meer games het potentieel gaan benutten, kun je gerust zijn in de wetenschap dat je hebt geïnvesteerd in een machine die het aankan - en dan nog wat.

Hij is ook stil - vandaar het grote ventilatorrooster aan de bovenkant - en hoewel de eerste wow-factor misschien ontbreekt, denken we dat zijn moment in de zon later komt, wanneer die grote motor onder de motorkap de run krijgt die hij verdient. Dan wordt het de ene sensatierit na de andere.

Xbox Series X review: Een next-gen krachtpatser (1)

Microsoft Xbox Series X (2020) - 5.0 / 5

VOORTEGEN
 • Extreem krachtig
 • supersnel in menu's en laadtijden
 • gebouwd om lang mee te gaan in zowel lichaam als specs
 • in staat tot native 4K gaming bij 60fps
 • ondersteunt ook gaming tot 120fps
 • Zwaar en lomp - moeilijk weg te stoppen in standaard tv-kasten
 • Gebrek aan wow-factor door gelijksoortige software

Hoe houdt de Xbox Series X stand in 2022?

Er is al een tijdje verstreken sinds de lancering van de Series X, en de tijd is goed geweest voor de console - met name de lancering van prachtige games zoals Halo Infinite en Forza Horizon 5 heeft geholpen om de bibliotheek met next-gen titels uit te breiden.

Updates van Microsoft hebben er ook voor gezorgd dat de console minder stroom verbruikt en minder warm loopt in stand-by, iets wat zeer gewaardeerd wordt, terwijl ook het dashboard is geüpgraded naar een echte 4K-resolutie. Deze kleine veranderingen helpen, maar de basis van de Series X is zijn superieure kracht en de mogelijkheid om vrijwel elke Xbox-game van de afgelopen tien jaar te spelen.

Dat maakt het een geweldig onderdeel van elke thuisconsole-installatie, die het verleden en het heden van consolegaming in één doos vertegenwoordigt, en het is volgens ons nog steeds de verstandigste langetermijninvestering die je kunt doen als je een fan bent van Xbox-consoles. De PS5 is waarschijnlijk nog steeds in het voordeel wat betreft belangrijke exclusives sinds de lancering, maar welke van de twee je moet kiezen is een ander verhaal.

Ontwerp

 • Afmetingen: 151 x 151 x 301mm / Gewicht: 4,44kg
 • Aansluitingen: HDMI 2.1, 3x USB 3.1, Ethernet, 802.11ac Wi-Fi

De Series X is een echte breuk met de traditie. Als je een Xbox One eigenaar bent dan lijkt alles hetzelfde, van de software kant althans. Het menusysteem, de mediamogelijkheden en zelfs de controller zijn niet mijlenver verwijderd van wat je al gewend bent te gebruiken. Je zou zelfs bang kunnen zijn dat je een dure fout hebt gemaakt door te upgraden.

Xbox Series X review: Een next-gen krachtpatser (2)

Gelukkig heb je het mis. Ga dieper en kijk onder de motorkap, en het is een heel ander verhaal. Dit is een krachtpatser van een spelconsole, met een gebruikerservaring die zo vertrouwd is omdat hij al werkt. Xbox heeft zich niet alleen gehouden aan het adagium "repareer niet wat niet kapot is", het geniet ervan.

(Video) Gaming on PS5 vs Xbox Series X | Long Term Playstation User!

Helaas geldt dat niet voor het ontwerp, waar we nog steeds niet zo van overtuigd zijn. De Xbox Series X kan plat neergelegd worden of, zoals de bedoeling lijkt te zijn, rechtop staan als een mini tower PC. Hij is meestal non-descript en zou in het zwart kunnen opgaan in de achtergrond van een AV-kast. Maar dat betekent ook dat hij er niet echt goed genoeg uitziet om trots te staan als een monument voor gaming (zoals bijvoorbeeld de PlayStation 5), noch is hij klein genoeg om echt uit de weg te blijven.

De Series X is lomp, zwaar, en onze zorg is dat het zo belangrijke warmterooster aan de bovenkant zit als het verticaal staat. Leg hem op zijn kant en we vragen ons af of dat na verloop van tijd een probleem zal vormen - warmte stijgt immers. Zorg in ieder geval voor voldoende vrije ruimte rondom, ongeacht de oriëntatie.

Aan de voorkant heb je een 4K Ultra HD Blu-ray disc drive slot, USB 3.1 poort, plus controller aansluiting, eject, en het handelsmerk Xbox logo aan / uit knoppen. De achterkant is redelijk vrij van rommel, met nog eens twee USB 3.1 en HDMI 2.1 poorten, met een Ethernet en een achtvormige voedingsaansluiting voor een goede maatregel.

We vermoedden dat het ontbreken van ten minste één USB-C-poort vervelend zou zijn voor degenen die proberen te bezuinigen op het aantal kabels dat ze bezitten voor headsets, controllers en dergelijke. Die angst is uitgekomen in de afgelopen jaren van het gebruik van de console, en het blijft een verrassende omissie.

Xbox Series X review: Een next-gen krachtpatser (3)

Er is ook een sleuf voor de officiële SSD Expansion Card, die momenteel alleen beschikbaar is in 1TB en gemaakt door Seagate. Twee grote roosters sieren ook de achterkant, die helpen bij de warmteafvoer, samen met het holle rooster aan de bovenkant (of zijkant, afhankelijk van de oriëntatie) van de console.

Een leuk ontwerpkenmerk is dat de binnenste ringen van sommige open gaten op het dak een groen cirkelvormig patroon vormen. Maar dat is het wel zo'n beetje. De Series X zet echt de doos in Xbox.

Nieuwe draadloze Xbox-controller

 • Nieuwe controller met deelknop
 • AA-batterijen (inbegrepen)
 • Lagere latentie
 • USB-C

Samen met de console, plus stroom- en HDMI-kabels, krijg je de nieuwe Xbox Wireless Controller in de doos - in carbon zwart, net als de Xbox zelf. En je krijgt er twee AA-batterijen bij.

Ja, Xbox heeft ervoor gekozen om niet standaard een oplaadbare batterij toe te voegen en de weg van de keuze te blijven volgen. Je kunt je eigen oplaadbare cellen toevoegen, de officiële oplaadoplossing van Xbox, of een alternatief van derden. En dat vinden we niet erg.

3 Afbeeldingen

Xbox Series X review: Een next-gen krachtpatser (4)
Xbox Series X review: Een next-gen krachtpatser (5)
Xbox Series X review: Een next-gen krachtpatser (6)
(Video) Xbox Series X Preview - Onze eerste indrukken en tests

Hoewel het niet ideaal is voor het milieu om in de winkel gekochte AA's op te gebruiken en weg te gooien, betekent het toevoegen van onze eigen oplaadbare batterijen dat we ze kunnen vervangen wanneer ze beginnen te falen en/of een kortere speelduur bieden. Door er een batterij in te plaatsen, wordt die optie in wezen afgesloten.

Het is ook tekenend voor het idee zelf van de nieuwe consoleserie - dat deze deel uitmaakt van hetzelfde ecosysteem als de vorige. De nieuwe controller is namelijk ook compatibel met Xbox One-consoles, terwijl oudere versies ook compatibel zijn met de nieuwe console(en de Xbox Series S).

Deze cross-compatibiliteit maakt het een stuk eenvoudiger (en goedkoper) voor upgraders, die gewoon al hun bestaande reservecontrollers, headsets en andere accessoires opnieuw kunnen registreren en ze ad infinitum kunnen blijven gebruiken.

De enige grote verandering tussen deze controller en de vorige is de deelknop die je in het midden vindt. Deze maakt het delen van screenshots en dergelijke veel gemakkelijker. De D-Pad is ook opnieuw ontworpen, maar dat is meer om ergonomische redenen dan om technische redenen.

Binnenin verminderen Bluetooth Low Latency (BTLE) en Dynamic Latency Input (DLI) naar verluidt lag, maar we hebben nooit echt een probleem gehad op dat gebied met de vorige controllers, dus we moeten nog enig verschil merken.

Xbox Series X review: Een next-gen krachtpatser (7)

Er is een USB-C aansluiting aan de bovenkant om de controller te bedraden en de latency nog verder te verminderen, als je bijvoorbeeld een eSports gamer bent. Het kan ook gebruikt worden om de officiële oplaadbare batterij op te laden, als je die apart koopt.

Hardware

 • CPU: Octa-core custom Zen 2 CPU
 • Geheugen: 16GB GDDR6 RAM
 • GPU: 12 TFLOPS, 52 CU's
 • Opslag: 1TB SSD
 • Opslaguitbreiding

Zoals we aan het begin van deze recensie al aangaven, liggen de grootste en meest indrukwekkende talenten van de Xbox Series X binnenin. De specificaties plaatsen hem met gemak boven alle voorgaande consoles en in feite boven alle next-gen gelijken.

Je krijgt een speciaal gebouwde Zen 2-processor met acht kernen die elk op 3,8 GHz draaien. Er is ook 16GB GDDR6 RAM (10GB op 560 GB/s, 6GB op 226 GB/s), en een grafische eenheid met 12 teraflops aan rekenkracht en 52 compute units.

Xbox Series X review: Een next-gen krachtpatser (8)

Dat maakt het mogelijk om standaard volledig native 4K te renderen met 60 frames per seconde, met de mogelijkheid om zelfs 8K te halen ergens in de toekomst (als ontwikkelaars daar zin in hebben). Het kan ook games draaien op een soepele en stabiele 120fps, met de eerste batch waarschijnlijk om de resolutie een beetje te verlagen om dat te doen.

De eerdere Xbox One X is in staat tot 4K gaming en, soms, 60fps - maar niet op deze schaal en niet met zo'n gemak.

De verwerking is ook slechts een deel van wat Xbox zijn velocity-architectuur noemt, die de snelheden van de aangepaste 1TB solid-state drive (SSD) van de Series X toevoegt om ontwikkelaars prestatiemogelijkheden te bieden die nog nooit eerder in een console zijn gezien. Kortom, het is een monster met zoveel potentieel dat we waarschijnlijk pas over een jaar of wat zullen zien wat het precies kan.

Over de SSD gesproken, hoewel we ons aanvankelijk zorgen maakten over de 1TB opslagruimte, lijkt het voor de meeste gebruiksscenario's in orde. Je kunt er ongeveer 10-15 geoptimaliseerde games op kwijt, zonder dat je uitgebreide opslag nodig hebt. Als je moeite hebt, kun je altijd de officiële Seagate Storage Expansion Card toevoegen, die in feite dezelfde standaard SSD is, maar dan aangesloten op de achterkant.

Xbox Series X review: Een next-gen krachtpatser (9)

Dit is echter een dure oplossing, dus misschien wil je gewoon een USB 3.0 of 3.1 externe harde schijf toevoegen, aangesloten op een van de drie poorten (je kunt drie harde schijven toevoegen als je dat wilt). Het enige probleem hiermee is dat, zelfs als je een externe SSD van derden hebt, deze niet de snelheden van de interne schijf of officiële uitbreiding kan evenaren - en deze is niet compatibel met de geoptimaliseerde functies voor speciale Xbox Series X/S-versies van games.

Het zal werken met de nieuwe snelle hervattingsfunctie van Xbox, waarmee zes of meer games tegelijkertijd op de achtergrond kunnen pauzeren, klaar om direct te starten, maar niet met daadwerkelijke speloptimalisatie. Snel hervatten is een gemengde zaak - als het werkt, kan het aanvoelen als magie, maar het leidt soms ook tot hapering in games, en sommige ontwikkelaars hebben geadviseerd het niet te gebruiken.

(Video) All In One Gaming, Streaming & Productivity Setup Tour! (2022) | XBSX, PS5, PC, & Switch OLED

SQUIRREL_3659696

We raden je daarom aan om Xbox One- en andere achterwaarts compatibele games op een externe schijf op te slaan en de interne opslag (of officiële Storage Expansion Card) te reserveren voor echte Xbox Series X/S-games.

Gebruikerservaring

 • Achterwaarts compatibel met duizenden Xbox One, Xbox 360 en originele Xbox games
 • Dolby Vision en Dolby Atmos ondersteuning voor streaming media en games (indien ondersteund)
 • Momenteel echter geen Dolby Vision voor 4K Ultra HD Blu-rays
 • Setup via iOS en Android app
 • 4K Ultra HD Blu-ray speler

Zoals we al hebben gezinspeeld, zal de gebruikerservaring van de Xbox Series X zo vertrouwd zijn voor bestaande Xbox One-bezitters dat het de minst interessante functie is. Dat komt omdat het identiek is, behalve de toevoeging van dynamische achtergronden op de homepage en een algemeen gevoel van snelheid.

Het is extreem snel in gebruik op de Xbox Series X - meer dan op de Series S zelfs - en is, om eerlijk te zijn, toch pas onlangs geüpgraded en getweakt. Zie het als de lancering van het nieuwste Apple iOS of Google Android besturingssysteem op bestaande handsets voordat de nieuwe iPhones en Pixel handsets beschikbaar zijn.

2 Afbeeldingen

Xbox Series X review: Een next-gen krachtpatser (10)
Xbox Series X review: Een next-gen krachtpatser (11)

Degenen met een frisse blik zullen merken dat de Xbox UI drukker is dan andere consoles, met de tegelbenadering die veel scrolbare menu's tegelijk op het scherm plaatst. Het is echter zeer eenvoudig te navigeren en we zien liever meer op het homescreen dan te moeten zoeken naar verborgen gebieden in menusystemen.

Zowel nieuwkomers als Xbox One-bezitters zullen het nieuwe instelsysteem, dat werkt via de Xbox-app voor mobiele apparaten, toejuichen. Op die manier hoef je het onhandige schermtoetsenbord met de controller niet te gebruiken en log je in plaats daarvan gewoon in via je smartphone of tablet. Bovendien kun je, als je een upgrade uitvoert vanaf een bestaande Xbox, al je instellingen meenemen.

Een andere geweldige functie voor upgraders is de mogelijkheid om je externe harde schijven en de daarop opgeslagen games over te zetten naar je Xbox Series X door ze gewoon los te koppelen van de oude console en aan te sluiten op de nieuwe. De games hebben misschien een kleine update nodig, maar daarna werken ze zonder dat je ze verder hoeft te downloaden. En, degenen met Xbox Gold Live (of Xbox Game Pass Ultimate) hebben cloud saves al online opgeslagen voor hun gamesbibliotheek, die onmiddellijk worden overgedragen zodra je een relevante titel start.

Xbox Series X review: Een next-gen krachtpatser (12)

Dit is achterwaartse compatibiliteit op zijn best. Het heeft misschien niet de wow-factor van een gloednieuw consolebesturingssysteem, maar die naadloze interoperabiliteit is een uitkomst voor degenen die al een fatsoenlijke gamesbibliotheek hebben opgebouwd en niet opnieuw willen beginnen. Disc-gebaseerde Xbox One en compatibele Xbox 360/originele Xbox games zullen zelfs gewoon in de Series X spelen met een minimum aan gedoe.

Sterker nog, dergelijke games spelen misschien zelfs beter. Naast hogere framerates en resolutieverhogingen in veel gevallen - die onmiddellijk en zonder de noodzaak van een ontwikkelaarspatch worden doorgevoerd - wordt een HDR-effect (high dynamic range) toegevoegd aan games die deze beeldtechnologie voorheen niet hadden. Dit is een soort upscaling-techniek die geen extra kleurinformatie toevoegt, maar het contrast kunstmatig verhoogt. Het ziet er over het algemeen goed uit op de titels die we tot nu toe hebben getest.

Xbox Series X review: Een next-gen krachtpatser (13)

We hebben de andere interessante technische toevoeging van de console - Dolby Vision voor games - nog niet kunnen testen, maar hopelijk krijgen we binnenkort titels te zien die gebruik maken van de unieke nieuwe functie van de Xbox. Het werkt zeer zeker goed voor films en tv-shows, via streamingdiensten zoals Netflix en Disney+, Dolby Atmos ook.

(Video) How I Feel About the Nintendo Switch After PS5 + Series X

Hoewel zowel de Xbox One S en X ook in staat zijn om 4K Blu-rays af te spelen, hebben we altijd een probleem gehad met hun laadtijden. Dit is aanzienlijk verbeterd op de nieuwe console, en de beeldkwaliteit is net zo indrukwekkend. Een ander ding om op te merken: de disc drive in de Xbox Series X is niet compatibel met 3D Blu-rays. Dat zal misschien niet veel mensen treffen, maar is bij ons de laatste nagel aan de doodskist voor het formaat. Je zult ongetwijfeld binnenkort stapels exemplaren van Tron: Legacy in liefdadigheidswinkels zien liggen.

Prestaties

 • Prestatiedoel: 2160p 60fps, tot 120fps mogelijk; 8K-ondersteuning voor toekomstig gebruik; 4K HDR voor video.
 • Automatisch lage latentie modus (ALLM)
 • Variabele vernieuwingsfrequentie (VRR)
 • DirectX ray-tracing
 • AMD Freesync

Prestaties zijn het belangrijkste element van de Xbox Series X. Op papier moet de console games presenteren als nooit tevoren (behalve op top-end een PC gaming rig).

Hij heeft DirectX ray-tracing, wat echt een enorm verschil maakt voor de manier waarop games eruit zien. Het introduceert een nieuw, natuurlijker belichtingsmodel dat games kan verfraaien en nauwkeuriger kan weergeven dan ooit tevoren.

Xbox Series X review: Een next-gen krachtpatser (14)

En dan zijn er natuurlijk nog de resolutie en de framerate. Tot nu toe is het duidelijk dat de meeste Xbox Series X-games consequent streven naar een resolutie van 2160p (4K) met 60 frames per seconde, hoewel veel games daar niet in slagen. Sommige games, zoals driving sims en first-person shooters, kunnen ervoor kiezen om de framerate te verhogen naar 120fps, terwijl de resolutie in sommige gevallen wordt verlaagd.

Dat kan essentieel zijn voor sommige gamers die de voorkeur geven aan soepel en precies gamen boven visuals, en zal waarschijnlijk een welkome afweging zijn. Ondersteunende games zullen dat vaker wel dan niet als optie aanbieden in hun instellingen.

In alle eerlijkheid: we hebben verschillende van de "geoptimaliseerde" titels gespeeld die bij de lancering beschikbaar zullen zijn en we houden van het beste van beide werelden dat je krijgt met 4K en 60fps. De framerate is nog steeds zo soepel als boter, terwijl de visuele getrouwheid buitengewoon is. Zelfs bij sommige Xbox One-games krijgen we scherpere, vloeiendere graphics dan we ooit hebben gezien.

Xbox Series X review: Een next-gen krachtpatser (15)

We hebben zelfs één spel aangezien voor zijn geoptimaliseerde tegenhanger, de diepte en details waren zo veel verbeterd, ook al speelden we eigenlijk gewoon een Xbox One spel via achterwaartse compatibiliteit.

Games

 • Enkele games geoptimaliseerd voor Xbox Series X/S
 • Xbox Game Pass ondersteund

Een gebied waar de Xbox Series X leed bij de lancering was in de games afdeling. Daarmee bedoelen we native, geoptimaliseerde games die er speciaal voor zijn gemaakt of als updates op bestaande games worden geleverd via smart delivery.

Nadat Halo Infinite was uitgesteld tot 2021, lanceerde de console met weinig opvallende exclusives - vertrouwend op opgewaardeerde titels uit de oude catalogus en releases van derden. Halo is er nu, en er zijn een aantal andere next-gen titels die betekenen dat dit probleem grotendeels is opgelost, hoewel.

Xbox Series X review: Een next-gen krachtpatser (16)

Om verder te helpen, heb je Xbox Game Pass (waarop je je het beste kunt abonneren via Ultimate) en de meer dan 200 games die het te bieden heeft. Het is zo overtuigend voor een nieuwe console, dat nieuwe eigenaren direct een heleboel titels kunnen uitproberen.

Verschillende van die games zijn ook verbeterd op Series X, dus hoewel er misschien geen honderden triple-A-trekkers zijn die je doen kiezen voor Xbox boven rivalen, krijg je vanaf het begin een enorme bibliotheek met games.

Samengevat

Met de Series X heeft Xbox de zelfbenoemde "krachtigste spelcomputer" ter wereld gebouwd. Hij werkt extreem snel, maakt gehakt van zowel het bladeren door menu's als de laadtijden van games, en is een geweldige keuze voor mensen met een grote catalogus.

FAQs

Is it worth upgrading to next gen Xbox? ›

Xbox Series X is an upgrade from the Xbox One. For starters, it's faster and provides better visuals. But besides its increased power, it isn't too different from what came before. So, if you already own an Xbox One or even PS4 and you're a more casual gamer, the upgrade might not be worth it.

Does Xbox Series X count as next gen? ›

Microsoft has discontinued the Xbox One X, replacing it with the Xbox Series X, which brings up to 4K and 120fps gaming and next-gen power.

Does the Xbox Series X outperform the PS5? ›

Sure, the Series X is technically more powerful but the bumps in frame rate and fidelity feel relatively minor in many games. You probably aren't going to notice a graphical difference between the two in most games. They're both capable of running games in 4K resolution at up to 120 frames per second.

Is Xbox Series X worth it if you have a PS5? ›

If you're completely fresh to games and money is no issue, PS5 is the best console in 2023. If you have an Xbox games catalogue and / or you're looking for value for money as well as cutting edge tech, then Xbox Series X is the best option.

Is it worth upgrading to next gen consoles? ›

Now more than ever, Sony's latest console is worth your investment and there has never been a better time to upgrade. Everything about the PS5 screams next-gen. From its outlandish but sleek design, comfortable DualSense controller, and stellar 4K graphics, the PS5 is a major upgrade over the PS4.

What are the perks of next gen Xbox? ›

Let's find out.
 • The Series X|S Backwards Compatibility Features All Generations and Disc Support. ...
 • Xbox Game Pass Avoids Compulsory Streaming and Allows You to Download Its Entire Library to Your Series X|S. ...
 • Adding High-Speed SSD Storage to Your Xbox Series X|S Is Far Simpler Than on PlayStation 5.
Jan 30, 2023

Is there a new Xbox coming out in 2023? ›

It might feel like this generation is only just beginning, but Xbox Series X and S are into their third year on the market in 2023, which means console revisions would normally be waiting in the wings around about now.

Do Xbox games transfer to next gen? ›

Xbox backward compatibility has really expanded for Xbox Series X|S. You can now play thousands of digital and disc-based games across four generations of Xbox. Get them in the Microsoft Store, or pop in your old disc. You can find all the games and apps you own that are available to download in My games & apps.

What is the best console in the world? ›

xbox series x

The most powerful games console ever. Microsoft has got a really impressive hand to play this console generation, too, though, and the Xbox Series X is its new flagship. It's the most powerful console ever, too. An SSD and huge power mean it's right up there with the PS5, and the prices are similar too.

Who is selling more Xbox or PS5? ›

The PlayStation 5 is currently ahead by 11.08 million units. The PlayStation 5 has sold 31.77 million units in 27 months, while the Xbox Series X|S sold 20.68 million units. The PlayStation 5 has a 60.6 percent marketshare (+0.3% year-over-year), compared to 39.4 percent for the Xbox Series X|S (-0.3% year-over-year).

Why is Xbox better than PlayStation? ›

If you're into more fast-paced, action-packed games, you're probably going to want to go with the Xbox One. If you're more into slower-paced games like adventure or puzzle games, then the PlayStation 4 might be for you.

What is the strongest next gen console? ›

The Xbox Series X and the PlayStation 5 are the most powerful next-gen gaming consoles on the market. They both boast some seriously advanced specs and provide a gaming experience that is simply incomparable to past generations. Each of these consoles is capable of loading games at ridiculous speeds.

Which next gen console is selling better? ›

With 32 million PS5 sales, current estimates put Xbox X/S sales at maybe around 20 million units. So, two things are true, the Xbox Series X/S has been better received and is generally performing better than the Xbox One at launch.

Why are next gen games more expensive? ›

One reason is that newer consoles tend to have more advanced technology and capabilities, which can increase the cost of manufacturing. This includes things like faster processors, more memory, and more powerful graphics hardware, which all add to the cost of the console.

Is the new Xbox powerful? ›

Processing and graphics hardware

Both consoles are significantly more powerful than their predecessors. The Xbox Series X is "four times more powerful than Xbox One X".

How many next gen Xbox are there? ›

Microsoft's two new consoles

There's the $499 (£449, €499) Xbox Series X, and a cheaper $299 (£249, €299) Xbox Series S.

Which Xbox is considered next gen? ›

Xbox Series X is the fastest, most powerful Xbox yet. Xbox Series S offers next-gen performance in the smallest Xbox ever.

How much will the new Xbox cost 2023? ›

The real Xbox Series X price at Microsoft

Yes, the Xbox Series X price is $499 at the Microsoft Store today.

How much is the new Xbox 2023? ›

Seriously, the Xbox Series S comes in at a cool $299.99.

What is the top of the line Xbox? ›

Best Xbox 2023 • 6 Xbox Reviews. It has been over 17 years since the first Xbox was released, and so much has changed since then. The Xbox One, which is the third Xbox series, has already released its third model, the Xbox One X, which is considered by experts to be the most powerful gaming console ever.

Can Xbox next gen play with old gen? ›

Yes you can cross play next gen console with this gen (Xbox anyway) as long as the next gen person is playing the current gen game. If you mean next gen version of the game, then no.

Is Xbox Series S worth it? ›

The good absolutely outweighs the bad with the Series S – and like I say, it's one of the best things available in the gaming market right now. But it's also fair to say that if this is the first of many such instances, Xbox has some difficult things to consider about its certification requirements and rules.

Can I play the same game on two Xbox ones at the same time? ›

Each Xbox console must have either a digital or physical copy of a game. For example, if you have other consoles in your home and other people want to play the same game with you using those additional consoles, each console must have its own copy of the game.

What is the number 1 selling console of all time? ›

Sony's PlayStation 2 is the best-selling game system overall with over 155 million units worldwide.

What is the most sold console ever? ›

1. PlayStation 2 – 159 million* *PlayStation 2 remains the best-selling video game console of all time.

What is the most used console ever? ›

PlayStation 2 — 157 million

The PS2 is, without a doubt, the most popular gaming console ever. Its sales statistics were so huge that we couldn't imagine another console comparing for a long while. The PS2 was one of the era's most affordable DVD players and also allowed you to play over 3,500 published games.

How many Xbox Series X's have been sold? ›

Microsoft has sold 18.5 million Xbox Series X and Series S consoles since launch, according to market research company Ampere Analysis (via VGC).

Is Xbox or PS5 worth it? ›

The pair are expertly crafted with support for 4K resolution and 120fps at lower resolutions, so both the PS5 and the Xbox Series X are fantastic consoles. In addition, the best PS5 games, alongside the best Xbox Series X games, showcase the capabilities of both consoles.

Who has more buys Xbox or ps4? ›

PlayStation has a 70% share of the global console market versus Xbox's 30%, Microsoft claims.

Does Xbox run better than PS4? ›

Most games run better on PS4, but we recommend looking up side-by-side comparisons for games you're most interested in playing. There isn't much of a difference in frame rate, however. For games targeting 60 frames per second, the PS4 has a slight edge. Most games on these machines, however, target 30 fps.

What are the disadvantages of Xbox? ›

What are the disadvantages of having Xbox?
 • No clear standout launch title.
 • Live TV requires compromises.
 • Many unremarkable launch titles.
 • Clunky TV integration.
 • No media Playback from USB.
 • Uninspired design.
 • Kinect voice commands are unreliable.
 • No rechargeable battery in the controller.

Is PS6 real? ›

Based off a 2021 job listing from Sony that suggests the development of a new console, we can assume that the PS6 release date will be around 2026.

Is the Xbox Series S next gen worth it? ›

Despite coming in at a super low price point in comparison, the Series S can play all the same games as the more expensive Xbox Series X. As well as saving money, you'll also save on shelf space - the Xbox Series S is completely disc-less so you need to buy all your games digitally.

Is it worth to upgrade from Xbox One S to Series S? ›

Is it worth upgrading from Xbox One S to Series S? Absolutely. The series S may not be as good as the series X or the ps5, but it is cheaper and smaller. The only thing that you are going to lose from the One S is the disc drive (i think, idk if the one s has a disc drive).

Do Xbox One games work on next gen or do I have to buy a new disc? ›

You can now play thousands of digital and disc-based games across four generations of Xbox. Get them in the Microsoft Store, or pop in your old disc. You can find all the games and apps you own that are available to download in My games & apps.

Which next gen console is more powerful? ›

The Xbox Series X and the PlayStation 5 are the most powerful next-gen gaming consoles on the market. They both boast some seriously advanced specs and provide a gaming experience that is simply incomparable to past generations.

Which console is worth buying in 2023? ›

The Xbox Series X is a top choice that will be future-proof for years to come. Need a console with a wide variety of games for the whole family. The Nintendo Switch OLED is a fantastic handheld suitable for use at home or while you're traveling. Want a Steam platform-focused gaming system.

Should i buy Series S in 2023? ›

In short, we'd only recommend buying an Xbox One in 2023 if you can find it used for a huge discount and don't plan to upgrade for years. Otherwise, the matching prices and enhanced power of the Series X|S make the newer systems a much better choice. And if you already have a solid PC, go for that instead.

What is the disadvantage of Xbox series S? ›

Xbox Series S Cons:

Weaker GPU and less RAM than the Xbox One X. No disc drive. Limited to 1080p/1440p.

Do games run better on Xbox Series S? ›

One of the exciting new features of the Xbox Series X|S console family is the ability to run games at 120 FPS, providing a smoother experience than previous generations that capped out at 60 FPS. We've tracked down all the games so far that support 120 FPS, even if it's only in certain game modes or resolutions.

Is Xbox Series S powerful enough? ›

It's also cheap enough to hit the mainstream, but powerful enough to make next-gen games look great, albeit at a lower resolution. If you want the best, save up for the PS5 Digital or find the extra cash for the Xbox Series X, but the Series S gives you a great gaming experience with the latest games for less.

Does the new Xbox run games better? ›

Faster storage delivers much shorter load times

All games and saves on an Xbox Series X or Series S are stored on a much newer and much faster type of storage—called NVMe—than the platter-based hard drive the Xbox One uses.

What happens to my games if I get a new Xbox One? ›

Network transfer lets one Xbox console copy games and apps from another console, so long as they're on the same home network. Copying this way can be faster than downloading another copy of the same game or app.

How many games can Xbox Series S hold? ›

The average game is roughly 30-50GB, meaning the Series S can only fit a maximum of 10 averagely sized games, and even that's pushing it. These number becomes even smaller for players that play bigger games.

What console has the best performance? ›

xbox series x

The most powerful games console ever. Microsoft has got a really impressive hand to play this console generation, too, though, and the Xbox Series X is its new flagship. It's the most powerful console ever, too. An SSD and huge power mean it's right up there with the PS5, and the prices are similar too.

What is the most power efficient console? ›

Nintendo Switch

Why are next gen consoles so limited? ›

Why is there still a shortage of next gen consoles? Global supply shortages made it extremely difficult for Sony to produce enough units to keep up with demand following the launch of the PS5. This led to many finding it nearly impossible to get their hands on one of the next-gen consoles.

Videos

1. Best GAMING TV in the World! LG OLED CX65 (4K120, OLED, HDR, G-SYNC)
(HotshotTek)
2. Power On: The Story of Xbox | Chapter 1: The Renegades
(Xbox)
3. SnowRunner Phase 7, Next-Gen update, Nintendo Switch mods, enhanced cross-play & Xbox One issues
(A Tribe Called Cars)
4. Power On: The Story of Xbox | Chapter 3: And It Didn't Turn On
(Xbox)
5. Power On: The Story of Xbox | Chapter 6: TV…Or Not TV
(Xbox)
6. Buy Atomic Heart Review "Buy, Wait, Never Touch?" | A mild case of Stalkershock
(ACG)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated: 26/07/2023

Views: 5682

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.